Thursday, March 20, 2014

IKHTIAR DALAM MERAWAT CYCST

Post sy kali ini khusus kepada Ovarian Cyst, sejenis penyakit yang bukan luar biasa di kalangan wanita, malahan mengikut statistik hampir 80% wanita akan mengalaminya dalam mana-mana fasa kehidupan mereka samada serius ataupun tidak. 

Anda boleh mengenali Ovarian Cycst secara lebih lanjut di SINI.

RAWATAN TERHADAP CYST

  1. Tunggu dan monitor - Jika pesakit masih menyusukan anak, tidak menunjukkan simptom, biasanya doktor akan menasihatkan supaya tunggu dan lihat, dan membuat pemeriksaan selepas 1 atau 2 bulan. Pemantauan akan dilakukan oleh doktor.
  2. Pembedahan - doktor biasanya mencadangan pembedahan Laparoscopy (bagi cyst yang biasa dan tidak berisiko cancer) atau Laparotomy (bagi cyst yang besar dan dikhuatiri menyebabkan cancer) sekiranya cyst anda semakin mebesar, tidak hilang selepas beberapa pusingan haid, menyakitkan, kelihatan ganjil ketika ultrasound. 
  3. Pil pencegah kehamilan - ini bagi mengelakkan pengovulan. Bila tiada pengovulan, cyst yang berulang tidak terhasil.

TESTIMONI PENGGUNA SHAKLEE

Sebelum kita ke testimoni ada baiknya kita baca kata2 dari pakar perbidanan dan sakit puan tersohor, Dr Hamid Arshat


Banyak sekali testimoni yang anda dapat perolehi daripada bekas pesakit yang berjaya menghapuskan cycst mereka dengan pengambilan beberapa jenis supplemen Shaklee.


Berikut antara beberapa yang dapat saya petik dari pelbagai blog rakan-rakan Shaklee,

Testimoni Suziana


Testimoni Lia
Masih teringat masa saya zaman sekolah2 dulu, saya mengalami senggugut setiap kali ‘ia’ datang.  Ingatkan perkara biasa, jadi saya tidak merawatnya dan biarkan sahaja setiap bulan. Tetapi makin lama makin teruk dan semasa saya di Uk, saya memang mengalami senggugut yang AMAT teruk sekali setiap kali ‘ia’ datang.  Dan setiap kali itulah saya tidak ke kelas untuk 2-3 hari pertama bila ‘ia’ datang.  Memang sakit tak terhingga. Dan saya buat appointment dengan GP saya. Masa tu tahun 2004. Saya tak nafikan doctor di sana memang bagus. (bukan nak compare yea..tapi itulah hakikatnya..). Mereka membuat penelitian setiap satu kes itu dengan terperinci, walaupun kes itu is early detection.  Maksudnya bukanlah nak tunggu sakit dah nak mati baru nak buat penelitian kes.  So, pada permulaan doctor SUSPECT am suffering of endometriosis.  Masa tu kes suspect je yea.  Then after a week, get back to the GP and he concluded (yes..he is he..susah nak dpt a lady doctor kat sana..) that am actually having the endometriosis.  I was like, what is endometrio-cyst? Barah ke, kanser ke? Tak boleh beranak ke? Eish macam2 kat fikiran masa tu, dahlar nak exam, study lagi, project lagi..serabut kepala..Pastu dia explained…

Yes..masa tu barulah saya faham..bukan tak boleh pregnant, tapi susah skit bila ada endomet ni..So, first diagnose, GP bagi birth control pills – seingat saya namanya Microgynon 30 oral contraceptive..it is for hormone..katanya sebab saya punya hormone dalaman tak dapat membantu, jadinya kena amik orally..Doktor bagi utk 3 bulan pertama, nak tengok macamane ianya membantu.  Oklah, masa 3 bulan tu kurang lar sikit sakit senggugut tu bila ‘ia’ datang, tapi not much help sebenarnya sebab bergantung pada oral contraceptive..

So, after 3 months, get back to the doctor and he said he cannot prolong the contraceptive pills because later bagi kesan pulak sebab saya masih belum berkahwin lagi  (maksudnya belum pernah mengandung ..). So, beliau cadangkan untuk surgery..sakit memang datang every month, tapi ignore je..sebab kalau fikir sakit, bertambah2 sakit nanti..saya ade amik pure EPO, langsung tak serasi..! sebab bila makan EPO sakitnya lagi, lagi, lagi teruk dari sebelum makan..jadinya saya minum chamomile tea+madu..ok sikit rasa sakit tu..

Bila dah balik Malaysia refer kat Hospital Permaisuri Bainun (spital Ipoh dulu namanya..hehe..) pun O&G pakar kat situ pun cakap benda yang sama..Katanya kalau saya tak nak go for surgery, beliau suggest saya get married..Beliau kata, kalau kahwin, kita akan pregnant, bila pregnant that cyst takkan dapat supply hormone yang every month dia dapat untuk growing..(masa tu cyst saya dah 3cm in diameter)..that’s why wanita yang dah kahwin and every year wanita tu pregnant, wanita tu takkan dapat sakit camni..
So, sekarang ni dah kahwin, masa preggy Irfan, check the cyst whether it's growing bigger or not, but the O&G the cyst is NO MORE THERE..! sebab saya dah pregnant and cyst tu dah tak dapat supply hormon tu..and sekarang ni dah ade Irfan..AlhamduLILLAH, takde rasa senggugut tu dah..AlhamduLILLAH dah cuba Shaklee 6 bulan ni..dan saya dah tak rasa sakit lagi, malah saya bertambah sihat dan rasa seperti ‘orang baru’..ahaks..!

Untuk mereka yang mengalami cyst ni, boleh ambil ape yang saya makan, iaitu, ESP, Vitamin E, Bcomplex, Vitamin C dan GLA Complex.. GLA ni memang terbaekkk..! Ianya menstabilkan hormon dan menjadikan period saya regular..saya dah tak rasa sakit langsung setiap kali ‘ia’ datang (itu salah satu indicator yg cyst tiada disitu.ni O&G yg cakap yea...)

Testimoni Dila

 
Selepas bersalin anak pertama, saya pergi check up seperti orang lain juga. Check up yang pertama adalah sebulan selepas bersalin. Pada hari appointment, doktor macam biasa, scan perut untuk pastikan rahim kecut seperti asal. Alhamdulillah, rahim dah kecut macam biasa...tapi, tiba-tiba doktor dapat kesan ada cyst di ovari saya....Dah besar 5cm katanya....
Air muka doktor macam cuak je...Mula-mula saya tak pasti apa itu cyst ovari dan kesannya....dia kata tunggu next appointment, scan tengok mcam mana....kalu perlu, kne operate buang...Operate? Alamak....seumur saya tak pernah kena bedah...dan sememangnya taknak operate...sebab apa yang saya tahu, bila operate ni seolah-olah kita dah ganggu sistem badan kita....kesian badan kita....masa bersalin dulu pun, saya dah berazam dan cakap dengan doktor, nak bersalin normal...Alhamdulillah, Allah permudahkan...so, doktor set kan tarikh untuk next appointment...Next appointment pada 09/02/2011, saya scan lagi dan cyst tu masih 5.37 cm...Inilah gambar scan saya...
Doktor dah mula plan nak operate saya...takpe, dia bagi can lagi sehingga next appointment utk pilih tarikh memandangkan anak saya baru 4 bulan dan fully breastfeed..Klau boleh, dia cadangkan saya operate bila anak dah umur 6 bulan supaya dah mula makan dan tak sepenuhnya bergantung pada susu badan...Balik rumah, saya dah risau..saya memang nak elak daripada dibedah.Terus saya tanya senior saya, kak cery, ada ke produk Shaklee untuk rawat cyst ovari ni? Beliau rekemenkan saya dengan GLA Complex dan saya mula makan pada awal bulan April.Pada next appointment iaitu 04/04/2011, Saya scan lagi dan ukuran diameter berkurangan menjadi 5.03 cm.
Doktor masih rekemen untuk bedah....saya minta tunggu lagi hingga next appointment pada 13/05/2011, tibalah pada tarikh untuk saya operate untuk buang cyst tersebut. Untuk kali terakhir, saya minta doktor scan dan ukuran diameter cyst tersebut menjadi 2.73cm !!! Anda boleh lihat pada gambar scan ni ada tulis diameternya tu...
Alhamdulillah, syukur kepada Allah sebab saya tak jadi dibedah..So, apa yang saya amalkan selama 2 bulan ni?
  1. Mengambil vitamin Shaklee GLA Complex: GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin - bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses-proses badan yang normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid-asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel.  
  2. Memakai Pad Herba Avail. 
  3. Mengamalkan baca doa untuk mengecilkan bengkak:" Wahai Allah yang maha mengecilkan benda yang besar dan maha membesarkan benda yang kecil, kecilkanlah pada dia (sebut nama pesakit). Ya Allah wahai yang paling mengasihani daripada segala yang mengasihani...." 
Alhamdulillah, lepas je jumpa doktor, saya terus ke surau untuk sujud syukur....Sesungguhnya tiada yg lebih berharga daripada anugerah kesihatan yang baik....Syukur alhamdulillah....

KESIMPULAN YANG INGIN SAYA KATAKAN IALAH:-
PERTAMA : Cyst terjadi dari ketidakstabilan hormon, yang mana rawatan terbaik adalah dengan mengandung. Jika tidak mampu lagi untuk mengandung, cubalah amalkan sekurang-kurangnya GLA dan ESP. Jika ada budget lebih boleh tambah dengan Carotomax, Vita E, Vita B complex dan Vita C. 

Sy sertakan kelebihan produk utama iaitu GLA Complex


KEDUA : Cara pemakanan ialah makan secara konsisten selama 6 bulan mengikut jadual pemakanan supplement yang terdapat packaging Shaklee. Adakan pemantauan (pemeriksaan doktor setiap bulan) bagi memastikan produk yang dimakan sesuai dengan kita. Terdapat kes terpencil yang menunjukkan Cycst pesakit makin membesar selepas pengambilan. 

Boleh cuba berikhtiar dengan konsisten mengamalkan 4 jenis vitamin di atas. Disamping jangan lupa sentiasa berdoa kepada Yang Maha Penyembuh. Jaga pemakanan dan pastikan minum air kosong 8 gelas sehari.

Hubungi saya untuk pembelian dan konsultansi,
SUZIE MUDA
Call/sms 0199757240
Whatsapp 0199390033


No comments: