Monday, April 5, 2010

PLEATED SKIRT SEWALONG WITH MAYA

Teruja sgt nak jahit skirt walopun xde girl dlm umah ni melainkan saya sahaja (tetiba perasan dlm blog ni kejap aku, kejap saya). Buang tebiat lah kan kalo pakai skirt pendek pleated plak tu dlm umah..haha..xleh nak imagine..


Nasib baiklah one of my bff merangkap my neighbour, Ifah ada 2 org girl yg kiut2 yg boleh menjadi model inspirasi. So, skirt ni sy buat khas utk Dhiya yg comel tu, tak tau lah mcmana jd nya..muat ke idak..harap2 elok (lg cun kalo boleh snap gambo n tepek kat blog ni..huhu).

Cara buat? Hoho..sy mmg freehander lah sgt. Saya main gunting ikut suka aje. Sy guna kain Darla Tanya Whelan gunting 6 keping yg besar 5inci dan 6 keping yg kecik 3 inci. Utk girl umur 3-4 tahun..materialnya ialah kurang skit dari 1/2 ela kain dan 1/4 ela untuk pleat dalam tu.Labuh nya sy pun dah lupa. Then cantum sumer2nya jahit guna kekdah french seam sbb malas nak anto kelim. So agak berbonggol lah skit bila jahit atas lipatan. Memula sy cadang nak pleat 6x, alih2 jd 4x aje sbb tetiba je skirt tu jd sempit. (nasib baik Pah kata Dhiya kurus so maybe bleh muat). Oleh kerana dah jd sempit terpaksalah sy buat zip plak..pastu cantum pinggang separa getah. Jadi cerewet lah pulak bla masuk bab pinggang n zip. Anyway, sy manage utk siapkan dgn agak cepat sbb mlm ni sy x masak..hehe..

Harap2 Dhiya enjoy memakainya..:P

5 comments:

Diesha said...

alamak lajunya..dah buat dah..huhu...bagus2...yang saya ni masih tercari2 kain hehe...lawa kain tu..kalau saya..sayanngg nak potong ehh..hehe....

IMAN said...

Diesha,
mmg syg gilos nak potong..sumer kain pun syg nak potong tp kena keraskan hati..haha..

Maya said...

salam suzie,

cantik ni suzie buat... kain pun cantik & macam kenal.. hehehe...

memang sayang nak potong, tapi, lagi sayang kalau dok terperuk dalam laci jer kan.. dah jadi macam ni lagi nampak cantik... :D

Zura said...

Huk ala comey nyer suzie! Cantik sangat combo Darla ni memang feveret ku ini...congrats! :)

Anonymous said...

macih..macih.. korang mmg generous..komen best2 ni buat sy lagi bermotivasi nak menjahit..huhu..