Tuesday, April 13, 2010

Toodler Quilt for Ariz & tolong bagi cadangan

Cantik tak? gebu kan? Perkara paling saya suka buat bila siap jahit satu2 quilt ialah melipatnya sampai nampak gebu sambil memandang dengan rasa bahagia.
Sidai sebab nak ambik gambar. Walaupun sebenarnya belum basuh pun lagi.
Aik? Pink?? Bukankah quilt itu utk boy? Ya! tp demi nak habiskan kain pink yg murah dari bandung itu, maka kena buat jugak. Takpe, bila tido dia dah tak sedar itu pink ke ape.Macam tak percaya je patcwork tu kemas gile bucu bertemu bucu dengan tepat. kecik pulak tu mesti makan masa nak buat kan. Tp boleh je siap dlm 1/2 hari aje. Model tgk baring tengok TV, tiba2 mama dtg bawa quilt pasang atas badan diorg. Semata2 sbb nak ambik gambar. 

Okehlah..rahsianya..
Saya guna kain corak patchwork, Kanabayu print kalo x silap..japanese cotton kot..so mmg patchworknya perfect..x payah nak gunting cantum..hasilnya sama gak kan? haha..
Backing guna floral jap cotton.
Binding guna red flannel. Potong straight aje, x guna bias pun. Amat best guna flannel ni sbb dia x berbulu pastu senang dibentuk. Kemas dan lembut..best banget..
lepas ni nak buat rag quilt pulak guna flannel tu. Dan lagi flannel juga amat murah!

btw, sesiapa yg membaca post ini harap sudi bgi pandangan utk masalah sy kat bwh.
 
Baru2 ni sy terbeli kain Alexander Henry Sage glen play day ni. Mmg kiut kan. Nak cepat punya pasal sbb bos besar dah asik ring2 aje, maka beli lah tanpa melihat dgn teliti. Upernye fabric ni ada gambo anjing lah pulak. Design nya ada 4 gambar berbeza, 2 darinya kids main ngan anjing. So sy tak tau nak buat apa. Boleh gak potong2 dan cantum sambil mengelakkan doggy tu tp xde idea lak nak buat apa. Sbrg cadangan amat dihargai..Tq

4 comments:

Zura said...

quilt tu memang nampak perfect la suze, rupanya kain corak patch hehe...senang sket kan tak yah nak tampal leceh...Kain AH tu I pun ada beli. I pun never thought about the print coz pikir it's children print. Ermm...buat beg ok kot ek?

Kak Ani said...

salam iman,

since iman dah terbeli kain tu,iman blh wat ape2 je,cuma jgn guna bhg yg ada doggie tu je, syg mmg syg la utk discard...

akak pun selalu naik rabun mata time perhati kain yg design/corak kecik,kot2 ada dogie dan lain2...

MyBotanG said...

the quilt is superb.. good work!!

I love almost all of AH prints.. and I always wonder why ppl have problems with either doggy or piggy printed fabrics.. I might be ignorant to the hukum, but if animal prints are not allowed then why do rabbits, cats, elephants, snails and every other animal print are acceptable..

Is it just culture org Melayu..?

IMAN said...

Mybotang,
i rasa org melayu sensitif ngan dog and pig je kot..lain2 prints no prob. doggie n piggie ni sbb binatang tu haram disentuh so cam not nicelah utk dibuat pakaian.

agak2 nya lah..hehe:)