Monday, October 18, 2010

Hydrangea a.k.a Bunga Siti Zubaidah

Ini bunga favourite saya. Cair hati bila melihatnya. Alangkah bahagianya kalau species hydrangea yg cantik2 ni sy boleh dptkan di Malaysia. Mengikut kata yg expert, hydrangea yg cantik ni sesuai dlm cuaca sejuk yg lama dan berterusan. Cuaca di Malaysia ni rasanya bunga Cik Siti Zubaidah yg kecik2 dan tak berapa lebat berbunga tu jelah yg boleh hidup. Kat Cameron pun ada tp bila bawa pulang ke rumah tak lama lah hayatnya.

Suka sgt sy dgn bunga ni sehinggakan tgk gambar pun boleh rasa bahagia..:P







7 comments:

Kak Zai said...

Subhanallah yg mencipta keindahan...kalau la keliling rumah kita penuh dgn bunga2..pasti terasa ketenangan sepanjang hari.

MyBotanG said...

I love this flower... mmg cantik sangat..kat jepun, biler start berputik bunga nie, tandanyer nak start musim hujan.. snails suka sgt bunga nie..

Mila@Rimbun said...

wahhh sukanya.. sejuk jer mata tgk bunga2 camni

~Seven~ said...

ehhhh..sama la ngn saya..sy sgt suka bunga zabedahhh...tp kat KT susah nk cari :(

IMAN said...

tau lah,
linda mmg suka ikut kak suzie..hehe..

p/s sy paling suka yg blue kedua dari bawah tu..cantiknya

izue said...

eh..ade eh bunga nama zubaidah??? hihi. suke2 suke2!

Izzatul Azima said...

Saya ada bunga ni. Sebab ni bulan Jun, pucuk bunganya dh timbul, cuma belum berbunga.. Lagi satu pun sama. Baru je beli. Saya tanam tempat teduh. Saya beli kat Cameron. so far, hidup dengan baik. Tggu berbunga.. tak sabar.