Friday, October 14, 2011

MUHAMMAD LUQMAN ZULKIFLI

Hai, Saya Luqman. Sy dah berumur 3 bulan tp baru sekarang mama upload kat blog dia. Mama bz ape2 ntah.
Kisah kelahiran saya? Hmm, dipendekkan cerita sy lahir di AlFarabi Kuantan, secara LSCS. Alhamdulillah.

Sekadar kenangan buat kelahiran Luqman..
Mcm pengalaman lepas2 sy mula sakit contraction yg selang 5-7 minit sekali tu..then keluar show. so decide utk terus ke hosp, ambik masa about half an hour, tengah2 mlm sbb terpaksa decide utk pegi awal coz nak kena hantar anak2 kerumah babysitter. Sampai wad baru 3cm, tp contraction dah makin kuat..sampai subuh..solat subuh..makin kuat..

at 9am masuk labour room time ni contraction dah kuat sgt..n every 3-4 minutes gitu..time ni yg paling takut nak hadapi..air mata duk mengalir aje..rasa sedih terbayang mak, terbyg bakal baby yg akan keluar. duk pujuk diri yg contraction ni lah yg bantu anak nak kuar kan..kalo xde contraction, mcmana dia nak kuar. at about 12 doc baru pecahkan air ketuban, dia kata biar lambat coz once dia pecahkan, sakitnya akan makin intense, kesian lak kat sy nanti..

so once pecah tu mmg menjd2 lah..contraction tu mcm tak bagi peluang utk rehat walo sepicing..kan biasanya kita akan rasa sakit yg menaik then lega then sakit..tp time ni dah xde lega dah..semua2 nya seolah2 dipuncak je..hanya zikir/ doa je yg mampu tenangkan hati..sambil pegang kuat2 tgn suami

after an hour buka 9cm, doc mintak supaya try teran, tp nampak cam x de beza ngan pengalaman lepas2 (x lepas nak meneran)..so doc bg kata dua, nak cuba jugak and take the risk (anak lemas) or ceaser aje. pd time cam gini rasa cam x tahan dah so lupakan nak beranak normal..kang 2 2 sakit..so ceaser..tunggu lg about 1 hour sbb pakar bius sumer occupied. time ni sgt lah x tahan nya coz doc kata jgn teran walopun perasaan nak teran tu teramat2 sgt..so kena lah buat deep breathing segala utk tahan keinginan dan kesakitan tu..sampai x tau lah..akhirnya at 2.45 dptlah buat ceaser.

alhamdulillah recovery kali ni lebih cepat..after about 3 hours je dah ilang kebas, after a day..dah bleh turun katil, walopun takut, gagahkan utk buat gerakan2..jalan2..cuba2 mengiring coz utk persediaan bila berpantang (pantang sendiri je kat rumah so kena kuat..)

alhamdulillah Allah mudahkan segalanya..Hari kedua berpantang dirumah dpr sorg makcik yang sanggup dtg setiap pagi mandikan Luqman dan masak utk sy. Seminggu selepas tu dah start Ramadhan, so sepanjang Ramadhan sy x dpt puasa. Banyak lah nak kena ganti..:). Luqman Alhamdulillah anak yg sgt baik, x banyak kerenah dan cepaaat besar, mcm Ariz dulu. Sebulan aje dah naik sampai 5 kilo..debeks!

3 comments:

MamaDaniel said...

tahniah... pandainya dia amik gambar.. :)

Zura said...

Comel nya dia! Congrats suze...cepatnya besar! :D

sakinah syam said...

Masyaallah x dpt nk bygkan sakit di puncak 1 hr nk tunggu caesar tu.. Tp mesti cepat terubat kan dengan luqman yang tersangat comel..